Sprawozdanie Diakonii Wyzwolenia z lat 2012-2015

"Ruch Światło-Życie poczuł się pierwszym i odpowiedzialnym adresatem apelu Jana Pawła II skierowanego do wszystkich Polaków . Dał temu wyraz Moderator Krajowy Ruchu, gdy w orędziu do uczestników Dnia Jedności Ruchu Światło-Życie z Papieżem Janem Pawłem II wygłoszonym w dniach 28 i 29 października 1978 roku przez Radio Watykańskie powiedział: „odpowiadając na tę prośbę rozpoczynamy od dzisiejszego Dnia Jedności kilkumiesięczne przygotowania do Diakonii Wyzwolenia, którą chcemy podjąć na rzecz całej polskiej młodzieży i narodu; przygotowanie do służby wyzwolenia z nałogów społecznych - zwłaszcza nałogu alkoholizmu oraz ze wszelkiego zakłamania i lęku, który nie pozwala człowiekowi urzeczywistniać siebie zgodnie z wzniosłym powołaniem osoby , aby stać się nowym człowiekiem na wzór Niepokalanej Matki Chrystusa i Kościoła.

Ks. Franciszek Blachnicki, „Krucjata Wyzwolenia Człowieka. Podręcznik"

W zrozumieniu odpowiedzialności za dzieło Krucjaty Wyzwolenia Człowieka w naszej diecezji została powołana i działa „Diecezjalna Diakonia Wyzwolenia".

Z nadania Moderatora Diecezjalnego Ruchu Światło–Życie Diecezji Tarnowskiej w roku 2012 otrzymaliśmy zadanie podjęcia się odpowiedzialności za Diakonię Wyzwolenia w naszej diecezji.

Pierwszym naszym ważnym zadaniem do wykonania było zaproszenie ludzi chętnych do współpracy pracy z nami, z którymi wspólnie moglibyśmy podjąć się trudu rozkrzewiania Krucjaty Wyzwolenia Człowieka w naszej diecezji i nie tylko w naszej . Na początek udało nam się nawiązać współpracę w rejonie, z którego pochodziliśmy i w którym zaczynaliśmy pracę w Diakoni jeszcze przed objęciem odpowiedzialności w diecezji a więc w Bochni gdzie zainicjowaliśmy pracę polegająca na organizowaniu miesięcznych spotkań formacyjno- modlitewnych w poszczególnych rejonach tych dekanatów powołując jednocześnie osoby odpowiedzialne za prowadzenie tych spotkań. I tak powstały 2 grupy systematycznych miesięcznych spotkań formacyjno – modlitewnych opartych na konspektach zamieszczanych na stronie krajowej KWC a skupiających ludzi z Ruchu Światło-Życie i nie tylko . Również takich, dla których Krucjata stała się stylem życia, jak też ludzi szukających w szeregach Krucjaty pomocy w swoich trudnych sprawach związanych z uzależnieniem najbliższych w rodzinach i również własnych uzależnień. Te grupy spotkań trwają do dnia dzisiejszego. Taka grupa również działa bardzo prężnie i systematycznie spotyka się w Mystkowie zainicjowana przez księdza Józefa Głowę byłego moderatora Diecezjalnego Ruchu Światło- Życie a obecnie proboszcza tej parafii. Od samego początku wspieraliśmy jej działania powołując osoby odpowiedzialne za te spotkania z ramienia świeckich jak też bierzemy do dnia dzisiejszego czynny udział w prowadzeniu rekolekcji dla osób uzależnionych, współuzależnionych i osób żyjących Krucjatą Wyzwolenia Człowieka . Na rekolekcjach tych prowadzimy konferencje dotyczące samego dzieła Krucjaty rozkrzewiając w ten sposób Krucjatę jako terapię dla osób współuzależnionych, szczególnie w rodzinach dotkniętych problemem alkoholizmu i innymi zniewoleniami .Mystków stał się zatem Ośrodkiem KWC wchodzących w temat pomocy osobom uzależnionym na wzór znanego zapewne Przemyśla organizującego takie rekolekcje.

Od organizowania rekolekcji KWC w Rodzinie oraz ich prowadzenia wspólnie z Dzisiejszym moderatorem Krajowym KWC ks. Wojciechem Ignasiakiem rozpoczęliśmy naszą służbę w Diakoni jeszcze przed objęciem odpowiedzialności za Diecezjalną Diakonię Wyzwolenia. Rekolekcje te były wtedy desygnowane rodzinom z Domowego Kościoła gdzie przedstawialiśmy Krucjatę jako metodę do zdrowego wychowania w rodzinach na zasadzie świadectwa rodziców abstynentów prowadzących swoje dzieci do zachowywania zdrowych obyczajów życia rodzinnego.

Podczas ostatnich lat naszej służby w Diecezjalnej Diakoni Wyzwolenia rokrocznie służyliśmy z konferencjami KWC na wakacyjnych turnusach oaz najczęściej oaz Domowego Kościoła skąd zresztą się wywodzimy i gdzie zdobyliśmy formację oazową. Byliśmy tez zapraszani z konferencjami KWC przez inne diecezje, miedzy innymi diecezję warszawską , lubelską, i wrocławską i częstochowską. Konferencje takie również prowadziliśmy na rekolekcjach krótszych w ciągu roku - tzw. ORAR-ach . Konferencje te były prowadzone z myślą propagowania podejmowania dzieła KWC wśród uczestników rekolekcji jak też bardzo często w udzielaniu pomocy w zrozumieniu samego sensu Krucjaty i obalaniu stereotypów błędnego pojmowania KWC jako dzieła dla osób uzależnionych. Diakonia Wyzwolenia podczas swojej działalności przygotowywała świadków i służyła pomocą w przygotowaniu Godziny Odpowiedzialności podczas rekolekcji Ewangelizacyjnych na terenie naszej diecezji miedzy innymi w Dębicy w Mielcu i Brzesku.

Uczestniczyliśmy też w 2012r w Jubileuszu 20-lecia Dębickiej Krucjaty Wyzwolenia Człowieka z którą nawiązaliśmy współpracę jak też którą, wspieramy swoją modlitwą.

W swojej pracy podczas omawianego czasu działalności uczestniczyliśmy prawie we wszystkich spotkaniach Krajowych w ramach KWC konferencjach i ogólnopolskich pielgrzymkach KWC reprezentując w ten sposób naszą diecezję na szczeblu kraju często jako jedyni z całej fili Krakowskiej, jak i Dniach Wspólnoty Diakoni Diecezjalnych prowadząc spotkania w ramach Diakoni Wyzwolenia na szczeblu filii Krakowskiej.

W roku 2013 w sierpniu - miesiącu trzeźwości - mieliśmy możliwość uczestniczyć w Telewizji Trwam w spotkaniu dotyczącym ważności Roli Ojca Jako Świadka Wiary i Trzeźwości w swojej rodzinie i środowisku w którym żyje . W ten sposób również reprezentowaliśmy naszą diecezję na szczeblu całego kraju.

Podczas swojej działalności kładliśmy duży nacisk na promowanie Nowej Kultury . Wspieraliśmy organizatorów bali i zabaw bezalkoholowych, które były organizowane w naszej diecezji jak też braliśmy w nich czynny udział zachęcając innych do uczestnictwa . W ostatnim czasie współorganizowaliśmy razem z diakonią KWC z Mystkowa Rodzinny Bal Sylwestrowy Bezalkoholowy, gdzie dzieci razem ze swoimi rodzicami przeżywały czasem pierwszego swojego Sylwestra w towarzystwie wodzireja. Tym wodzirejem był członek naszej Diakoni Diecezjalnej kolega Stanisław Gołas. W tym miejscu chciałem nadmienić, że Stasiu aktualnie ukończył kurs i warsztaty wodzirejskie w Katowicach u księdza Wojciecha Ignasiaka Moderatora Krajowego KWC i pragnie dzielić się swoim doświadczeniem we wspólnocie Ruchu Światło-Życie i nie tylko, wychodząc na przeciw wszystkim pragnącym zorganizować zabawę bezalkoholową, która świetnie udaje się właśnie z udziałem wodzireja.

Promowanie Nowej Kultury to nie tylko zabawa to sposób na życie pełne radości i odpowiedzialności za drugiego człowieka. I taka też Nową Kulturę staraliśmy się promować podczas swojej służby w Diakoni Wyzwolenia

Trochę statystyki:

W czasie tego okresu, z którego zdajemy relację czyli lata 2012-2015, deklarację członkowską Krucjaty Wyzwolenia Człowieka podpisało 105 osób, deklarację kandydacką podpisało 4 razy tyle osób.

więc dzieło Krucjaty rozrasta się i przybywa coraz więcej Oddanych Żołnierzy Wojska Gedeona.

Czego nam się nie udało osiągnąć i należy to traktować jako plan na przyszłość: to zapewne zaproszenie zbyt małej liczby ludzi do pracy w Diakoni i co za tym idzie nie zorganizowania stanic KWC we wszystkich rejonach naszej Diecezji, tak by wszyscy Członkowie i Kandydaci Krucjaty Wyzwolenia Człowieka mieli możliwość spotkać się podzielić świadectwem jak też pomodlić się w intencjach w których podjęli swoją Krucjatę.
Nie udało nam się skupić młodzieży oazowej chętnej do pracy w Diakoni Wyzwolenia głównie opieraliśmy swoje działania na współpracy z osobami dorosłymi najczęściej z Domowego Kościoła.

Zamierzeniem, którego nam się też nie udało doprowadzić do końca choć zrobiliśmy tego początek/ nawiązując kontakt z księdzem dyrektorem tego duszpasterstwa/ to brak konsolidacji w działaniu z duszpasterstwem trzeźwościowym w naszej diecezji spoza Ruchu Światło–Życie.

Kolejnym zamierzeniem i planem na przyszłość to zorganizowanie w naszej diecezji ORDW – Oazy Rekolekcyjnej Diakoni Wyzwolenia dla wszystkich osób pragnących służyć w Diakoni Wyzwolenia gdzie można poznać sens służby na rzecz Krucjaty jak też pogłębić Swoją Duchowość w kierunku tego charyzmatu.

Najważniejsza sprawą jaką udało nam się osiągnąć to zapewne szczególnie dla nas- wewnętrzne rozpoznanie Krucjaty jako radości i Wielkiej Łaski jaką Pan nas obdarzył w momencie podejmowania służby jak i we wszystkich latach pracy na rzecz tej diakoni oraz świadczenia w naszych środowiskach swoją otwartą postawą w podejmowaniu zadań ewangelizacyjnych na rzecz wyzwolenia z naszych zniewoleń w ramach KWC i nie tylko.

Chcieliśmy podziękować Panu Bogu za ten czas naszej służby w diakoni jak też wszystkim naszym przyjaciołom z Diakoni Wyzwolenia z którymi mieliśmy przyjemność pracować:

P. Gołasom- Marysi i Stasiowi

P. Osadom- Lidce i Rafałowi

P. Czelińskim – Ali i Zbyszkowi

p. Matrasom- Małgosi i Stasiowi

P. Kiełbasom – Kasi i Piotrkowi i

przede wszystkim księżom

- księdzu Józefowi Głowie z którym w ostatnim roku tak dużo mieliśmy możliwość współpracować

- moderatorowi naszej diakoni księdzu Tomkowi Pyrchli, który wspierał nas swoją modlitwą i który zawsze chętnie służył nam swoją opieką duchową

- moderatorowi Ruchu Światło-Życie księdzu Pawłowi, który zaufał nam i powierzył tak dużą odpowiedzialność za Diecezjalną Diakonię Wyzwolenia.

Ewa i Jerzy Szklarzowie
Odpowiedzialni za Diecezjalną Diakonię Wyzwolenia